lauantai 26. elokuuta 2017

Himoksen kehittäminen - Looginen jatkumo

Himoksen rinnealueiden jatkorakentuminen maksaa noin 20 - 30 M€.

Miksi sen on noin kallis?

Rinteet tarvitsevat
- hissit
- maan muotoilun
- hissien ala- yläasemat
- lumetusjärjestelmän
- valaistuksen
- sulamisvesien poiston
- palveluja lasketelijoille
- jne

Hissilippujen myynnillä, vuokraustoiminnalla ja ruokkimalla ei kyseistä summaa saada järkevässä aikataulussa aikaiseksi. Hiihtokeskusbissness ei ole sellainen kultakaivos, koska korvaavat kassasta otetut investoinnit ovat tunnetusti merkittävät.

Hiihtokeskuksien kehittäminen perustuu maan arvonnousuun. On olemassa hieman toisistaan hieman eroavia ratkaisuja, millä arvonnousu jaetaan mm. hiihtokeskuksissa, Ruka, Tahko ja Ylläs. Maan arvonnousu kaikissa tapauksissa kuuluu osittain rinneyrittäjälle, joka on tämän maan arvonnousun saanut aikaiseksi. Sitä ei ole saatu aikaiseksi kunnan tai kaupungin kaavoittamisella, tosin teknisesti kylläkin. Arvonnousu perustuu aikuisten oikeesti rinnebusineksen tuomaan maan arvonnousuun.

Koko Himoksen alueen kehittyminen ja kannattava liiketoiminta perustuu laajamittaiseen alueelle investoimiseen. Se kaikki sataa euroja Jämsäläisten kukkaroon. On erittäin haluttua Jämsäläisittäin ajateleltuna, että Himoksen alueella kertyneet voitot sijoitetaan täysimääräisesti alueelle tuottamaan lisää arvoa omistajilleen, uusia investointeja.

Rinteiden kehittyminen vaatii yhteistä tahtotilaa, niin poliitikkojen, virkakoneiston kuin yrittäjänkin toimesta. On luonnollista, että rinneyrittäjälläkin on mahdollista rakentaa rinnealueelle laskettelua tukevaa businessta, rinneravintoloita, vuokraamoita ja niistä on mm. kaupungin kanssa tehdyssä maanvuokraussopimuksessa sovittukin, mutta kaupunki on niiden toteutuksessa kieltäytynyt.

Mahdollisen kylpylän, kylpylähotellin ja kaiken muun majoitustoiminnan niin kuin muidenkin yrittäjien toiminnan kannattava yritystoiminta perustuu rinteiden kehittymiselle.

Keski-Himos projektin kehittyminen vaatii, nyt lisämaan vuokrauksen mahdollistamisen. Tällä haetaan sitä, että hiihtokeskus vuokraa maa-alueen. Sen jälkeen alueella on vuokrasopimus. Jos joku haluaa rakentaa alueelle ja kaupunki myy alueen kaavoitetut kolmalle osapuolelle, niin rasitteena oleva vuokrasopimus voidaan purkaa korvausta vastaan. Eli Jämsän kaupunki saa rakennustontista kolmannelta osapuolelta rahansa. Sitten rakennustontin vuokrarasite eli vuokrasopimus puretaan eli kolmas osapuoli maksaa vuokrasopimuksen purusta hiihtokeskukselle korvauksen.

Lisämaan vuokrauksen perälautana voisi olla, että kaikki vuokrasopimuksen purusta tullut hyöty sijoitetaan täysimääräisenä rinnetoiminnan kehittämiseen.

Tämä maan arvon nousu on aidosti hiihtokeskuksen ansioita. Väittää joku taho sitten ihan mitä tahansa.

Tällä periaatteella on toimittu yöttömän yön auringossa ja revontulien alla.

Miksi emme toimisi täällä Jämsässäkin samoin?

Ei kommentteja: